Poluarea
apei a devenit una dintre preocuparile majore ale omenirii. Medicamente,
pesticide… Ce anume introducem in corpul nostru atunci cand bem un pahar cu apa?
Care sunt principalele surse de poluare ale apei in ziua de azi?
Principalele
surse de poluare ale apei sunt agricultura (pesticide, nitrati etc.), industria
(metale grele, cianuri etc.) si medicina (reziduurile medicamentoase).
Care
este impactul demonstrat stiintific al acestora asupra sanatatii?
Existenta,
chiar in doze slabe, a perturbatorilor endocrini (medicamente, pesticide,
reziduuri industriale) poate avea impact asupra sistemului reproductor si asupra
cresterii. Cercetatorii au descoperit ca pe anumite cursuri poluate de apa
exista fenomene de feminizare a masculilor, precum si o sensibilitate crescuta
la agentii infectiosi la anumite specii de pesti, de gasteropode si de broaste.
Poluarea
poate fi insa de mai multe feluri pe acelasi curs de apa. Mare parte sunt
perturbatori endocrini (bifenol A, ftalati, PCB, pesticide) si ei actioneaza
sinergic, avand un impact semnificativ asupra sanatatii umane. Exista si un
impact al antibioticelor asupra proliferarii tot mai accelerate a unor bacterii
foarte rezistente.
Poluantii |
Efectele asupra sanatatii |
Materii
in suspensie |
Ele
transporta poluantii si cresc riscurile de contaminare umana |
Poluare
organica |
Favorizeaza
dezvoltarea organismelor patogene |
Azot
(nitrati, fosfati) |
Riscuri
de aparitie a cancerului
Maladia
albastra la copii |
Metale
grele |
Probleme
respiratorii, digestive, nervoase sau cutanate
Arsenicul,
nichelul si cromul sunt considerate cancerigene |
Pesticide |
Efecte
asupra reproduceii umane (malformatii, sterilitate), mutatii genetice si
cancerigene |
Incalzirea
globala agraveaza cumva degradarea calitatii apelor?
Bineinteles!
Schimbarile climaterice au repercusiuni mai ales in ceea ce priveste poluarea
bacteriologica: nivelul de aciditate a marilor si oceanelor creste fara incetare
din cauza gazelor care produc efectul de sera, dar acestea nu sunt singurele
manifestari negative. Din cauza incalzirii globale, exista o ridicare a
temparaturii apelor de suprafata (cursuri de apa, lacuri, mari), ceea ce
afecteaza conditiile de viata ale microorganismelor care traiesc in acele ape.
Cresterea temparaturii cu cateva grade poate favoriza inmultirea amibelor, a
bacteriilor (cum ar fi vibrio), a algelor si a fitoplanctonului toxic. De
asemenea, din cauza perioadelor secetoase tot mai frecvente, cantitatile de apa
disponibila scad, ceea ce inseamna ca poluantii sunt tot mai concentrati.
Toate
acestea influenteaza calitatea apei potabile produse.
Ce
trebuie sa faca atunci consumatorii pentru a se pune la adapost de aceste
riscuri?
Ca
si in cazul calitatii aerului pe care-l respiram, solutiile sunt in mana celor
responsabili politic. Astazi, la iesirea din statiile de epurare, apa asa-zis “potabila”
are urme de pesticide, de substante hormonale si de tot felul de alte
chimicale. Statiile de epurare sunt vechi, depasite tehnologic, retelele de
alimentare au adesea conducte vechi si murdare si nu pot asigura o calitate
corecta a apei de baut. Adaugarea clorului pentru omorarea patogenilor este
necesara poate, dar nu suficienta si in plus mai da si un gust si un miros
neplacut apei. Problema nu mai trebuie privita numai unilateral, in termeni de
evitare a unor intoxicatii acute, ci trebuie luata in considerare si expunerea
indelungata la substante periculoase sanatatii, chiar daca acestea sunt in
cantitati mici. In mod normal, acesti poluanti NU ar trebui sa se gaseasca
DELOC in apa de baut!
Din
toate aceste motive, consideram ca populatia trebuie sa-si ia in propriile
maini problema purificarii apei de baut si a celei cu care se prepara mancarea.
Este un gest responsabil, de grija asupra propriei sanatati, sa ne instalam acasa
un sistem cat mai eficient de purificare a apei.