Ce este osmoza inversa?

publicat pe 14 Apr, 2016

Osmoza se bazeaza pe principiul fundamental al echilibrului. In momentul in care doua lichide continand concentratii diferite de solide dizolvate sunt puse in contact, acestea se amesteca pana la uniformizarea concentratiilor. Atunci cand cele doua lichide sunt separate printr-o membrana semipermeabila, lichidul cu concentratia mai mica de solide dizolvate va traversa membrana, pentru a ajunge sa se amestece cu lichidul cu concentratie mai mare. Dupa un interval de timp, nivelul de apa va fi mai ridicat pe una din partile membranei. Diferenta de nivel se numeste presiune osmotica.


Ce este osmoza inversa ?
Aplicand o presiune superioara presiunii osmotice, se produce un efect invers. Lichidele sunt refulate prin membrana, lasand solidele dizolvate in spatele membranei. Pentru a purifica apa cu ajutorul membranei de osmoza inversa, efectul osmozei naturale trebuie inversat. Pentru a forta apa solutiei concentrate in saruri (apa netratata) sa treaca in partea apei pure, apa trebuie presurizata la o presiue superioara presiunii osmotice (p>2,38 bari). Consecinta este ca apa netratata devine si mai concentrata si compartimentul acesta trebuie evacuat, iar de partea cealalta se obtine o apa de o calitate excelenta, apropiata de apa distilata.
Pe partea cu apa filtrata se acumuleaza numai moleculele de apa, impuritatile din apa de intrare fiind retinute de membrana semipermeabilă. Porii membranei semiimpermeabile au o dimensiune decat 0,0001 microni, pe cand virusii au dimensiuni cuprinse intre 0,02 si 0,4 microni, bacteriile au dimensiuni cuprinse intre 1 si 4 microni. Membrana este facuta din polipropilena si poate rezista la o presiune de 55 bari si chiar mai mult, ceea ce este de 10 ori mai mult decat presiunea din reteaua de apa potabila.
Pentru a împiedica blocarea membranei cu impuritatile din apa introdusa initial, membrana trebuie spalata continuu de impuritatile retinute. O instalatie cu osmoza inversa produce deci in afara de apa pura (permeat) şi apa reziduala (concentrat). Aceasta din urma trebuie deversata în canalizare.


Cum este alcatuit filtrul de osmoza inversa?

Ce arata purificatorul cu osmoza inversa ?
Purificatorul RD-04 RO

La momentul actual, purificatoarele de apa cu osmoza inversaă reprezinta cea mai eficienta metoda de producere a unei ape in proportie de 98%  pura, demineralizata si sterila, perfecta pentru uz casnic si medical.

Sistemul de purificare a apei este alcatuit din 5 filtre ce respecta Standardul FDA.

1. PPF - Filtru sediment din fibra de polipropilena

2. UDF - Filtru granular de carbune activ

3. CTO - Filtru precarbon

4. RO  - Ultrafiltru membrana osmoza inversa

5. T33 - Filtru postcarbon

Inlocuirea filtrelor depinde de calitatea apei introduse in purificator. 

Instalarea 
Instalarea este la fel de simpla ca instalarea unei masini automate de spalat. In primul rand este nevoie de un tub flexibil de 6 mm care sa se conecteze direct la sursa de apa. Tubul poate ajunge chiar si pana la cateva zecie de metri, prin urmare instalarea purificatorului lui nu necesita modificarea retelei de apa.

In plus, pentru aparatul cu membrana RO (osmoza inversa) mai este nevoie de un tub identic racordat la canalizare. Prin acesta se va scurge un debit mic, care reprezinta apa si impuritatile spalate din filtrul de osmoza inversa. In schimb, pentru aparatul cu membrana UF (ultrafiltrare) nu este nevoie de racordul la canalizare.

Avantaje
Avantajele folosirii unui purificator de apa sunt multiple. In primul rand obtineti usor o apa extrem de curata, la costuri minime. Purificatorul fiind legat la reteaua de apa, nu mai aveti grija bidoanelor greoaie de apa. Veti avea apa pura in permanenta. Avantajele in ceea ce priveste sanatatea dumneavoastra sunt lesne de inteles. Oricum, dupa prima schimbare a filtrelor, daca veti avea curiozitatea sa va uitati in interiorul lor si daca o sa va imaginati ca ceea ce a ramas acolo ar fi putut intra in propriul dumneavoastra organism, veti fi ingrozit !